Terug naar overzicht

6 tips voor duurzaam wonen

Duurzaam wonen of energieneutraal wonen? Je boekt al snel resultaat als je kiest voor isolatie van je kruipruimte, vloeren, muren en/of dak. Maar je kunt nog véél meer doen. Bekijk onze zes tips voor duurzamer wonen.

Duurzaam wonen begint bij isolatie

De overheid wil dat ons land in 2050 CO2-arm is. Om jou te stimuleren groener te leven, krijg je van de overheid ongeveer 20% korting op isolatiemaatregelen. Wil jij van die subsidie gebruikmaken en jouw huis energiezuiniger maken? Dan is dit het moment om actie te ondernemen. Lees meer over energie besparen.

Milieuvriendelijk schoonmaken

Schoonmaken is een terugkerend klusje en kan in veel gevallen duurzamer. Want hoe verleidelijk het ook is om je sopje na afloop in het gras te gooien, het is toch echt beter om het via je gootsteen weg te spoelen. De meeste stoffen in schoonmaakmiddelen zijn, zoals je zelf ook wel weet, niet goed voor het milieu. Chloor wordt bijvoorbeeld vaak onnodig gebruikt voor het schoonmaken van de wc. Je wc schoonmaken kan prima met gewone allesreiniger. En die kalkaanslag in je badkamer heeft helemaal geen ontkalker nodig. Schoonmaakazijn is dé oplossing voor het verwijderen van hardnekkig kalk én is veel duurzamer.

Duurzaam wonen dankzij zonne-energie

Iets meer werk dan je schoonmaakgewoontes aanpassen, maar ook effectiever als het gaat om duurzaam wonen: het gebruik van zonne-energie. Inmiddels zie je in iedere straat wel ergens zonnepanelen op het dak liggen. Voor tien zonnepanelen betaal je circa € 4.700. Extra fijn: je kunt de btw hierover terugvragen. Dat scheelt bij tien panelen toch al snel € 700. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks gemiddeld € 600 op je energierekening. De investering heb je na zo’n zeven jaar al hebt terugverdiend.

Zonneboiler voor milieuvriendelijk warm water

Waar zonnepanelen voor stroom zorgen, zorgt een zonneboiler voor milieuvriendelijk warm water. Bij het gebruik van een zonneboiler komt geen CO2 vrij. En anders dan gas, raakt zonlicht nooit op. Zeker in de zomer hebben we meer dan genoeg zonlicht in Nederland voor je zonneboiler. Wees in de winter niet bang voor een koude douche. Want ook dan zorgt een zonneboiler voor lekker warm water. Een zonneboiler kost eenmalig ongeveer € 3.000. Met subsidie, die kan oplopen tot € 1.100 voor een gezin van vier personen, betaal je ‘slechts’ € 1.900. Dankzij een zonneboiler bespaar je gemiddeld de helft van je gasverbruik voor warm water. Dit komt neer op € 150 per jaar. Grote kans dat dit bedrag de komende jaren alleen maar oploopt, want het is steeds moeilijker om aardgas te winnen.

Verbouwplannen? Pak het groen aan!

Staat er een nieuwe keuken op de planning? Een groene keuze is de inductiekookplaat. Met deze plaat bespaar je 2% tot 3% van je energieverbruik. Aardgas wordt schaarser en duurder, dus je kunt er maar beter direct rekening mee houden bij de aanschaf van een nieuwe keuken.

Duurzaam groen dak

Wat je ook kunt doen, is het aanleggen van een groen dak. Ideaal als voedselbron voor insecten en de opvang van regenwater. Bovendien verkoelt een groen dak je huis in de zomer. Je kunt kiezen uit een sedumdak of een volledige daktuin. Een sedumdak is de goedkoopste oplossing. Je dak wordt dan alleen bedekt met vetkruid. Dit kost ongeveer € 30 per vierkante meter. Wil je liever een daktuin die volstaat met bloemen en planten? Laat dan van tevoren onderzoeken of je dakconstructie dit aankan.

Afspraak maken met isolatie-expert

Nieuwsgierig naar de isolatiemogelijkheden voor jouw woning? Wij vertellen je graag meer.

Maak een afspraak