Terug naar overzicht

Koning Willem-Alexander op bezoek

Dinsdagmiddag 9 juni 2020 mochten wij koning Willem-Alexander ontvangen voor een werkbezoek op ons kantoor in Amersfoort. De impact van corona op de energietransitie en verduurzaming was de reden voor het bezoek. De pandemie heeft impact op de aanvraag van offertes en de uitvoering van werkzaamheden. In deze onzekere tijden durft niet iedereen het aan om werklieden over de vloer te krijgen.

Rondleiding en demonstratie

Albert de Koning - Commercieel Directeur Energieservices & Verduurzaming van Essent - leidde koning Willem-Alexander rond. Ook werd er in de werkplaats een demonstratie van spouwmuurisolatie gegeven. “Drie van de vier woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd. Dat zijn bijna 6 miljoen woningen. Als we in 2050 aardgasvrij willen wonen, is isolatie een logische en noodzakelijke eerste stap. Er is dus veel werk te doen,” legde Albert uit aan de koning.

Werkbezoek koning - spouwmuurisolatie

Verduurzaming en 'groen herstel'

Tijdens twee rondetafelgesprekken, die werden voorgezeten door NDVE directeur Olof van der Gaag, besprak de koning de corona-effecten, en werd er naast verduurzaming ook vooruit gekeken naar kansen en oplossingen voor een 'groen herstel'. Essent-CEO Patrick Lammers nam ook deel aan het gesprek.  “De markt trekt nu weer iets aan, met name voor zonnepanelen. Maar juist nu de overheid enorme investeringen doet om de Nederlandse economie te ondersteunen zouden deze ook gericht moeten zijn op de verduurzaming van ons land. Elke crisis gaat immers ooit voorbij – behalve klimaatverandering als we niet de juiste maatregelen nemen. We moeten deze sector daarom op koers houden, en dat is de verantwoordelijkheid van zowel de overheid als de bedrijven die hierin actief zijn.”

Investeren in verduurzaming

Doordat de economie momenteel op een lager pitje draait, is de CO2-uitstoot gedaald. Dit is echter maar een tijdelijk effect. Uit onderzoek van de NVDE blijkt dat de structurele verduurzaming van de energievoorziening is blijven hangen door de corona-crisis. Investeren in verduurzamingsmaatregelen zorgt ervoor dat we met de energietransitie op koers blijven.

Lees het onderzoek van NVDE voor alle informatie over de impact van corona op de duurzame energiesector en arbeidsmarkt.

Foto's: ©Essent/NVDE