Terug naar overzicht

Steenwol of glaswol: welk materiaal past bij mijn isoleerklus?

Glaswol en steenwol zijn beide veelgebruikte, voordelige isolatiemethoden die best op elkaar lijken. Wanneer gebruikt u welke isolatiemethode, wat zijn de kenmerken, waar is het van gemaakt en wat is het effect op het milieu? 

Materiaal en verwerking

Steenwol is een minerale kunstvezel die wordt gemaakt van basalt, een vulkanisch gesteente. De steenwolvezels worden samengeperst tot dekens of platen. Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zuiver zand. Steenwolplaten zijn wat lastiger te bewerken als u de isolatie langs obstakels wilt leiden. Deze moeten namelijk gezaagd worden. Bij glaswolplaten gaat dat makkelijker: met een stanleymes snijdt u deze op maat. Beide varianten zijn niet kankerverwekkend. Wel moeten er altijd beschermende middelen gedragen worden bij het plaatsen, zoals een mondkapje, een stofbril en leren handschoenen. Vezels die vrijkomen komen dan niet in aanraking met de huid, luchtwegen of ogen. Dit kan namelijk irritaties of ontstekingen veroorzaken. 

Wanneer gebruik je steenwol en wanneer glaswol?

Of steenwol of glaswol geschikter is voor uw klus, hangt af van wat u wilt isoleren en waarom. Beide zijn geschikt als thermische en akoestische isolatie. Glaswol werkt echter iets beter voor thermische isolatie, en steenwol voor geluidsisolatie. Glaswoldekens en -platen worden met name binnenshuis gebruikt, het verliest zijn isolatiewaarde namelijk als het in contact komt met vocht. Denk voor toepassingen aan hellende daken, houten vloeren, plafonds, scheidingswanden en binnenmuren. Nederland Isoleert gebruikt alleen waterafstotende, inblaasbare glaswol om spouwmuren te isoleren. Steenwol is in de vorm van platen en dekens te gebruiken voor spouwmuur-, vloer-, en dakisolatie. Het is onbrandbaar en daardoor ook zeer geschikt voor het isoleren van leidingen en luchtkanalen. 

Wat kost het?

Feit is dat u uw investering binnen een aantal jaar terugverdient door de besparing op uw energierekening. De kosten en terugverdientijd hangen natuurlijk af van de oppervlakte die u gaat isoleren, welke ruimte(s) u isoleert, welke isolatie al aanwezig is en welk woningtype u heeft. Glas- en steenwol zijn allebei relatief goedkope isolatiematerialen. Glaswol is het voordeligst van de twee. 

Goed voor het milieu

Isoleren is altijd goed voor het milieu. Minder energieverspilling betekent al winst voor het milieu. De glaswolproducten die Nederland Isoleert gebruikt, behouden hun isolatiewaarde voor de levensduur van de woning. Eenmaal geïsoleerd, hoeft u zich dus geen zorgen meer te maken. En doordat glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas, aangevuld met zand, is dit al een duurzame optie. Steenwol is 100% te recyclen. Ook heeft het een zeer lange levensduur van 75 jaar waarbij de isolerende waarde niet afneemt. 

Advies op maat

Wilt u uw woning laten isoleren met glaswol? Maak een afspraak met een van onze experts bij u thuis. U ontvangt persoonlijk advies en een offerte op maat.

Maak een afspraak