Terug naar overzicht

Energie besparen is geld besparen

In een gemiddeld huishouden bestaat 40% van de energierekening uit verwarmingskosten. De overige 30% is voor het gebruik van elektrische apparaten en lampen. Op zowel je gas- als stroomverbruik kun je veel winst behalen. Sommige maatregelen zijn gratis, soms moet je eerst investeren. Maar die investeringen verdien je vaak verassend snel terug!

Zonde: hoge energierekening

Veel oude huizen hebben geen (goed) geïsoleerde muren en vloeren. Dat zorgt voor veel warmteverlies en hoge stookkosten. Met alleen spouwmuurisolatie kun je in een twee-onder-een-kapwoning veel geld besparen, tot wel € 700 per jaar. Woon je in een vrijstaand huis? Dan bespaar je tot wel € 1.000 euro per jaar. Isoleren is dus een echte must om flink te besparen op je energiekosten. En als je dan toch bezig bent, kun je maar beter meerdere onderdelen aanpakken. Je krijgt namelijk subsidie als je twee of meer isolatiemaatregelen tegelijkertijd treft.

Besparen met nieuwe apparaten

Wil je nog meer energie en geld besparen? Dat kan. Gooi die oude apparaten de deur uit en maak plaats voor nieuwe, energiezuinige varianten. Let wel op: A+ lijkt misschien zuinig, maar tegenwoordig is dit het minst zuinige label voor koelkasten en wasmachines. A+++ is het meest zuinig. Het is ook écht tijd om je gloeilampen te vervangen voor ledlampen. Deze zijn maar liefst 90% zuiniger. Verder dragen kleine aanpassingen bij aan minder energieverbruik, zoals niet onnodig veel water koken en de (vaat)wasmachine op een eco-programma zetten. Meer handige energiebesparingstips vind je in onze top 10 energieverspillers.

Korter douchen = geld besparen

Wist je dat warm water het milieu 50x zoveel belast als koud water? Het meeste warme water verbruiken we tijdens het douchen. En dat kan echt korter. Als je voortaan vijf minuten doucht, in plaats van de gemiddelde negen minuten, bespaar je jaarlijks ruim vijftienduizend liter water. Vijftienduizend liter! Ga je ook nog voor een waterbesparende douchekop? Dan bespaar je 7.500 liter water extra. En mooi meegenomen: jij bespaart daarmee op jaarbasis € 120 euro.

Afspraak maken met isolatie-expert

Wil jij energie besparen en geld besparen? Dan is isolatie altijd een goed idee. Maak een afspraak met een van onze experts bij jou thuis. Je ontvangt persoonlijk advies en een offerte op maat.

Maak een afspraak