Terug naar overzicht

Geld besparing door isolatie

Overweegt u om uw kruipruimte, vloeren, muren of dak te isoleren? En wilt u van tevoren weten hoeveel u hiermee jaarlijks bespaart op de energiekosten? Dat kan. Wij hebben voor u uitgerekend wat isoleren kost voor een tussenwoning, hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning en een vrijstaande woning. Lees hieronder hoeveel geld u kunt besparen per jaar.

Besparen met isoleren

Is een woning slecht geïsoleerd, dan gaat er veel warmte verloren via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door de woning goed te isoleren met het juiste isolatiemateriaal wordt de warmte beter vastgehouden. Hierdoor is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Zo kunt u eenvoudig besparen op de energierekening*.

Besparing door spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een relatief goedkope investering in vergelijking met de andere vormen van isolatie, en het isoleren van de spouwmuren heeft u ook nog eens erg snel terugverdiend. Met een goede isolatie van de muren blijft de warmte veel beter binnen hangen, waardoor u flink kunt besparen op uw stookkosten.

Type woning Gemiddelde jaarlijkse besparing (startpunt: een isolatie) Gemiddelde eenmalige kosten (startpunt: een isolatie)
Tussenwoning € 260 € 800
Hoekwoning € 650 € 2000
Twee-onder-een-kap € 650 € 2000
Vrijstaande woning € 1000 € 3100

Dak isoleren besparing

Heeft de woning nog geen isolatie in het dak? Dan kunt u een hoop energie en dus geld besparen. Dakisolatie vraagt om een flinke investering, maar het bedrag dat u jaarlijks op de energierekening kunt besparen door goede isolatie is erg hoog. Zo heeft u dakisolatie binnen enkele jaren weer terugverdiend.

Type woning Gemiddelde jaarlijkse besparing (startpunt: een isolatie) Gemiddelde eenmalige kosten (startpunt: een isolatie)
Tussenwoning € 650 € 4100
Hoekwoning € 700 € 4300
Twee-onder-een-kap € 750 € 4600
Vrijstaande woning € 1300 € 8400

Besparing kruipruimte isoleren

Door de kruipruimte te isoleren kunt u ook flink besparen op de stookkosten. Uw kruipruimte isoleren kan door middel van bodemisolatie of vloerisolatie. Bodemisolatie is iets goedkoper dan vloerisolatie, maar u bespaart er ook minder mee. Is vloerisolatie niet mogelijk, dan is bodemisolatie een alternatief om toch te isoleren en een gedeelte van de warmte binnen te houden.

Besparing door vloerisolatie

Met vloerisolatie kunt u jaarlijks een paar honderd euro besparen op de stookkosten. In de meeste gevallen geeft vloerisolatie meer comfort en een lagere energierekening dan bodemisolatie, indien u uitgaat van dezelfde isolatiewaarde. Naast de besparing heeft u ook lekker warme voeten. Fijn voor het wooncomfort dus. Maar wat zijn de kosten en wat is de gemiddelde besparing?

Type woning Gemiddelde jaarlijkse besparing (startpunt: een isolatie) Gemiddelde eenmalige kosten (startpunt: een isolatie)
Tussenwoning € 200 € 1400
Hoekwoning € 210 € 1500
Twee-onder-een-kap € 270 € 1900
Vrijstaande woning € 400 € 2800

Besparen per woningtype

Hieronder vindt u een goede inschatting van de kosten en besparingen voor een gemiddelde tussenwoning, hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning en vrijstaande woning. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Energiebesparing voor tussenwoningEnergiebesparing voor hoek en 2-onder-1-kap woningEnergiebesparing voor vrijstaande woning

Isolatie besparing berekenen

Er valt flink te besparen op de energierekening door uw woning goed te isoleren. Het is een investering die u binnen enkele jaren terugverdiend, en dan geniet u ook nog eens van meer wooncomfort. Daarnaast is woningisolatie de eerste stap naar een energiezuiniger huis, wat beter is voor het milieu. Daarom kunt u gebruikmaken van een subsidie bij het doorvoeren van twee of meer isolatiemaatregelen. Met deze subsidie kunt u tot wel 30% van de investering terug krijgen.

* Genoemde besparingen zijn gebaseerd op 3 bewoners in een woning van gemiddelde vloeroppervlakte met een HR-combiketel, geen isolatie en enkel glas. De werkelijke besparingen hangen af van uw persoonlijke stookgedrag en type woning. Prijspeil gas: januari 2020. Bron: Milieu Centraal

Afspraak maken met isolatie-expert

Wilt u besparen op uw energierekening door isolatie? Maak een afspraak met een van onze experts bij u thuis. U ontvangt persoonlijk advies en een offerte op maat. 

Maak een afspraak