Terug naar overzicht

Isoleren kruipruimte en spouw helpt tegen schimmel en ongedierte

Eén op de vijf woningen in Nederland heeft last van schimmel en ongedierte door vocht in de kruipruimte. Als oplossing laten veel bewoners hun kruipruimte isoleren. Slim, want isolatie in je kruipruimte gaat schimmel en ongedierte tegen en dat is goed voor je gezondheid.

Schimmel en ongedierte slecht voor gezondheid

Zo’n 1,5 miljoen woningen in Nederland hebben last van vocht in de kruipruimte. Dat vocht is in combinatie met een vruchtbare ondergrond een broeiplaats van algen en mossen. Deze organismen trekken zilvervisjes, wormen, torren en spinnen aan, die op hun beurt worden opgejaagd door muizen en ratten. Helaas blijft ongedierte niet alleen in je kruipruimte krioelen. Insecten, muizen en ratten kunnen zich via kleine openingen in de muren door je hele huis verspreiden. Oef, daar wil je liever niet aan denken… Vooral omdat insecten en knaagdieren schade aan je spullen kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld door aan je bank te knabbelen of je voorraadkast te plunderen. Ongedierte is bovendien slecht voor je gezondheid. Zo’n onschuldig lijkend zilvervisje of muisje kan door de lucht ziektekiemen op jou en je gezin overbrengen. Ook van schimmels kun je goed ziek worden. Kleine kinderen en mensen met luchtwegproblemen of een verzwakt immuunsysteem zijn extra gevoelig voor schimmels.

Vocht in kruipruimte: ventileren en isoleren

Vooral woningen die zijn gebouwd vóór 1990 hebben vaker last van vocht in de kruipruimte. Woon jij in een oude woning en wil jij korte metten maken met vocht, schimmel en ongedierte? Dan is je kruipruimte isoleren zeker een goed idee. Want hoe droger je kruipruimte, hoe beter het leefklimaat in je huis. Zit er veel ongedierte in je kruipruimte? Dan is het voordat je een afspraak maakt met een isolatie-expert belangrijk dat je zelf de ongediertebestrijding laat langskomen. Zit er veel schimmel in je kruipruimte, ventileer de ruimte dan goed voordat je de boel laat isoleren. Kijk hier voor handige ventilatietips.

Ongedierte tussen de muren

Ongedierte tussen je muren, of in de spouw, is verleden tijd als je kiest voor spouwisolatie. Je muren vullen wij namelijk helemaal op met isolatiemateriaal. We dichten zoveel mogelijk openingen in de voegen, zodat ongedierte er zich geen weg meer doorheen kan wurmen. De ventilatieroosters die we plaatsen, bieden bovendien geen doorgang voor muizen en ratten. In uitzonderlijke gevallen zit er een bijennest in de spouw. Voordat wij je muren dan kunnen isoleren, moet de ongediertebestrijder eerst het nest weghalen.

Vleermuizen tussen je muren? Bel eerst de gemeente

Het komt nog wel eens voor dat er vleermuizen in de spouw zitten. Omdat deze beestjes een beschermde diersoort zijn, is isoleren dan niet mogelijk. Je kunt in dit geval het best contact opnemen met het gemeentehuis. Als jullie samen tot een oplossing zijn gekomen, kun je ons bellen voor isolatieoplossingen.

Schimmel op de muren

Als je schimmel op je muren hebt zitten, kunnen wij voor je controleren wat hiervan de oorzaak is. Is dat een lekkage? Dan dien je dit eerst zelf te verhelpen, voordat wij je kunnen helpen met het isoleren van je muren. Het verwijderen van eventuele spouwvervulling kan ook oplossing zijn voor schimmel. Dat kunnen wij voor je verzorgen. Net als het isoleren van de spouwmuur zelf.

Afspraak maken met isolatie-expert

Door goede ventilatie, bodemisolatie en spouwisolatie neem je afscheid van ongedierte, schimmel en onaangename geurtjes. Je zorgt tegelijkertijd voor een gezond leefklimaat voor jou en je gezin. En een mooie bijkomstigheid? Je bespaart op je energierekening, omdat je meer warmte vasthoudt in huis. Maak een afspraak met een van onze experts voor persoonlijk advies en een offerte op maat.

Maak een afspraak