Terug naar overzicht

Isoleren verhoogt de woningwaarde

Het isoleren van uw woning heeft verschillende voordelen. Zo bespaart u flink op uw energierekening, stijgt het wooncomfort en draagt u bij aan een beter milieu doordat u minder CO2 uitstoot. Goede kans dat het isoleren van uw woning ook een hoger energielabel oplevert. En dat kan weer een waardevermeerdering van uw woning tot gevolg hebben. Verduurzamen dus, om te profiteren van al die fijne voordelen.

Energielabel van invloed op woningwaarde

De waarde van uw woning is afhankelijk van diverse factoren. Bijvoorbeeld het ontwerp, aantal vierkante meters en de ligging. Een woning met een laag verbruik ligt goed in de markt omdat het u vaste lasten omlaag brengt. Onderzoek van Tilburg University wees uit dat woningen met energielabel A of B meer opbrachten in de verkoop en ook sneller werden verkocht dan woningen met energielabel F of G. Alle Nederlandse huiseigenaren hebben begin 2015 een (voorlopig) energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Woningen kunnen een energielabel hebben dat loopt van label A, zeer laag energiegebruik, tot G, zeer hoog energiegebruik.

Welk energielabel heeft mijn woning?

Weet u niet welk label uw woning heeft? Dit is eenvoudig te controleren op energielabel.nl. Is er nog geen definitief energielabel vastgesteld? Dan heeft uw huis een voorlopig energielabel gebaseerd op het bouwjaar van uw woning, het woningtype en de gegevens die bekend zijn bij het Kadaster. Als u uw woning gaat verkopen moet u het energielabel definitief laten maken. Dat kost u een paar tientjes en is tien jaar geldig. Misschien is er al een energielabel toegekend, maar klopt die niet meer omdat u uw woning hebt verduurzaamd. Als u uw woning gaat verkopen, is het in dat geval slim om een nieuw definitief energielabel op te laten stellen.

Wat kost isoleren en wat levert het op?

Op uw energielabel staan ook manieren aangegeven waarop u uw woning kunt verduurzamen. U kunt dit ook bekijken op verbeterjehuis.nl. Isoleer uw woning en u heeft uw investering binnen een paar jaar terugverdiend door de besparing op uw energierekening. Wat u kwijt bent aan woningverduurzaming en hoeveel subsidie u kunt krijgen, hangt onder andere af van het woningtype, wat u gaat isoleren en hoeveel u tegelijk aanpakt. Milieu Centraal heeft per woningtype de kosten en besparingen per isolatiemethode op een rijtje gezet.

Stijging woningwaarde door isolatie

Hoe hoog de waardeverhoging van uw woning uitpakt, is afhankelijk van het type huis, het huidige energielabel, de hoeveelheid isolatie die u aanbrengt en de locatie. Over het algemeen kunt u stellen dat de woningwaarde met zo’n 2% toeneemt, maar locatie heeft hier veel invloed op. Gaat uw woning van Label G naar A in Amsterdam, dan zal de woningwaarde met zo’n 7% toenemen. Doet u hetzelfde met een woning in Enschede, dan zal de waarde stijgen met ruim 16%. Buiten de Randstad is het effect van verduurzamen dus groter dan in de Randstad, zeker als er een grote labelsprong gemaakt wordt.

Afspraak maken met isolatie-expert

Wilt u uw woningwaarde verhogen? Dan is isolatie een slimme keuze. Maak een afspraak met een van onze experts bij u thuis. U ontvangt persoonlijk advies en een offerte op maat.

Maak een afspraak