Terug naar overzicht

Isoleren verhoogt de woningwaarde

Het isoleren van je woning heeft verschillende voordelen. Zo bespaar je flink op je energierekening, stijgt je wooncomfort en draag je bij aan een beter milieu doordat je minder CO2 uitstoot. Goede kans dat het isoleren van je woning ook een hoger energielabel oplevert. En dat kan weer een waardevermeerdering van je woning tot gevolg hebben. Verduurzamen dus, om te profiteren van al die fijne voordelen.

Energielabel van invloed op woningwaarde

De waarde van je woning is afhankelijk van diverse factoren. Bijvoorbeeld het ontwerp, aantal vierkante meters en de ligging. Een woning met een laag verbruik ligt goed in de markt omdat het je vaste lasten omlaag brengt. Onderzoek van Tilburg University wees uit dat woningen met energielabel A of B meer opbrachten in de verkoop en ook sneller werden verkocht dan woningen met energielabel F of G. Alle Nederlandse huiseigenaren hebben begin 2015 een (voorlopig) energielabel ontvangen van de Rijksoverheid. Woningen kunnen een energielabel hebben dat loopt van label A, zeer laag energiegebruik, tot G, zeer hoog energiegebruik.

Welk energielabel heeft mijn woning?

Weet je niet welk label jouw woning heeft? Dit is eenvoudig te controleren op energielabel.nl. Is er nog geen definitief energielabel vastgesteld? Dan heeft je huis een voorlopig energielabel gebaseerd op het bouwjaar van je woning, het woningtype en de gegevens die bekend zijn bij het Kadaster. Als je je woning gaat verkopen moet je het energielabel definitief laten maken. Dat kost je een paar tientjes en is tien jaar geldig. Misschien is er al een energielabel toegekend, maar klopt die niet meer omdat je je woning hebt verduurzaamd. Als je je woning gaat verkopen, is het in dat geval slim om een nieuw definitief energielabel op te laten stellen.

Wat kost isoleren en wat levert het op?

Op je energielabel staan ook manieren aangegeven waarop je jouw woning kunt verduurzamen. Je kunt dit ook bekijken op verbeterjehuis.nl. Isoleer je woning en je hebt je investering binnen een paar jaar terugverdiend door de besparing op je energierekening. Wat je kwijt bent aan woningverduurzaming en hoeveel subsidie je kunt krijgen, hangt onder andere af van het woningtype, wat je gaat isoleren en hoeveel je tegelijk aanpakt. Milieu Centraal heeft per woningtype de kosten en besparingen per isolatiemethode op een rijtje gezet.

Stijging woningwaarde door isolatie

Hoe hoog de waardeverhoging van je woning uitpakt, is afhankelijk van het type huis, het huidige energielabel, de hoeveelheid isolatie die je aanbrengt en de locatie. Over het algemeen kun je stellen dat de woningwaarde met zo’n 2% toeneemt, maar locatie heeft hier veel invloed op. Ga je van Label G naar A in Amsterdam dan zal de woningwaarde met zo’n 7% toenemen. Doe je hetzelfde met een woning in Enschede, dan zal de waarde stijgen met ruim 16%. Buiten de Randstad is het effect van verduurzamen dus groter dan in de Randstad, zeker als er een grote labelsprong gemaakt wordt.

Afspraak maken met isolatie-expert

Wil je je woningwaarde verhogen? Dan is isolatie een slimme keuze. Maak een afspraak met een van onze experts bij jou thuis. Je ontvangt persoonlijk advies en een offerte op maat.

Maak een afspraak