Terug naar overzicht

Spouwmuurisolatie: meer voor- dan nadelen

Woningen die zijn gebouwd na 1980 zijn standaard voorzien van spouwmuurisolatie. Heb jij een oudere woning? Dan is spouwmuurisolatie de oplossing met het meeste rendement. Je bespaart namelijk tot wel 30% op je energierekening. Met andere woorden: je verdient je isolatie-investering binnen drie tot vijf jaar terug. Wij zetten de voor- en nadelen van spouwmuurisolatie voor je op een rijtje.

Vijf voordelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie heeft vijf grote voordelen:

1. Besparen op je energierekening

In een tussenwoning bespaar je met spouwmuurisolatie tot € 260 per jaar op je energierekening. Woon je in een vrijstaand huis, dan bespaar je zelfs tot € 1.000 per jaar. Je houdt dus geld over voor écht leuk dingen, zoals een weekendje weg.

2. Warmer in huis

Om jou het beste wooncomfort te bieden, werken we alleen met KOMO-gecertificeerde materialen. Ons isolatiemateriaal heeft een isolatiewaarde (of lambda-waarde) van 0,043. Dat is heel laag, en dus goed. Want hoe lager de waarden, hoe beter de thermische isolatie. En dat zorgt voor minimaal warmteverlies, waardoor jij minder hoeft te stoken.

3. Geen vocht en schimmel tussen en op de muren

Maak je je zorgen over vochtproblemen? Dat is niet nodig. Het materiaal dat wij gebruiken is vochtwerend. Dankzij de siliconen bovenlaag ontstaat er geen vochtdoorslag van de buitenmuur naar de binnenmuur. De muren blijven gewoon ademen.

4. Spouwmuurisolatie is voor altijd

De levensduur van spouwmuurisolatie is erg lang. Zo lang, dat muurisolatie even lang meegaat als je woning zelf. Eén keer goed isoleren, en je bent er voor altijd vanaf.

5. Meer wooncomfort

Met spouwmuurisolatie blijft je huis lekker warm in de winter, en wanneer het buiten 35 graden is blijft het binnen aangenaam koel. Je woning past zich dus helemaal aan jou aan.

Nadelen spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is helaas niet voor iedere woning weggelegd. Woningen van vóór 1930 beschikken vrijwel nooit over een spouwmuur. Dus woon je in zo’n karakteristieke oude woning, dan is spouwmuurisolatie geen optie voor jou. Wél kun je andere isolatiemaatregelen nemen. Je kunt bijvoorbeeld een extra isolerende laag tegen de binnenkant van je woning (laten) plaatsen. Hiermee houd je warmte voor het grootste deel vast.

Oud materiaal of bouwpuin

Heb je wel een spouwmuur, dan kan het zijn dat deze is gevuld met oud isolatiemateriaal of bouwpuin. Voordat je spouw goed geïsoleerd kan worden, moeten deze materialen verwijderd worden. Want als je twee verschillende isolatiematerialen mengt, bestaat de kans op
koudebruggen. Dit zijn plekken waar de warmte ontsnapt. Je spouwmuurisolatie werkt dan niet optimaal en je woning verliest dan alsnog warmte. Het verwijderen van oud isolatiemateriaal of bouwpuin brengt extra kosten met zich mee.

Afspraak maken met isolatie-expert

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van spouwmuurisolatie in jouw woning? En wat de precieze kosten zijn? Maak een afspraak met een van onze experts voor persoonlijk advies.

Maak een afspraak