Terug naar overzicht

Woningisolatie en ventilatie: zo maakt u uw huis schoon

Het grootste deel van de dag brengt u in uw woning door, als u slaap meerekent. Het is dus hartstikke belangrijk dat uw huis een echt thuis voor u is, een gezonde plek om te leven. Goede woningisolatie en ventilatie zijn hiervoor cruciaal.

In een huis met een slecht binnenklimaat kunt u (chronische) verkoudheid of allergieën ontwikkelen of last krijgen van hoofdpijn of slecht slapen. Dat wordt veroorzaakt door het inademen van vervuilde lucht, bijvoorbeeld door fijnstof, chemische schoonmaakmiddelen, verf of rook. Te veel vocht is ook ongezond; in een te vochtig klimaat kunnen schimmels, huisstofmijt en andere organismen goed groeien. De bacteriën kunt u inademen en dat is nadelig voor uw gezondheid. Een te vochtig huis herkent u aan vochtige ramen en schimmelplekken in de kozijnen of op muren.

Ventilatie: raampje open

Vervuilde en te vochtige lucht in huis wilt u dus verhelpen en ‘t liefst voorkomen. De oplossing? Die is relatief eenvoudig: ventileren en isoleren. Met ventileren zorgt u voor voortdurende luchtverversing, 24 uur per dag en het hele jaar door. Zet een raam continu op een kier of laat de ventilatieroosters open. Ook kunt u af en toe luchten door ramen en deuren kort tegenover elkaar open te zetten om snel vieze lucht af te voeren. Luchten doet u dus niet ter vervanging van ventileren.

Woningisolatie: pak het goed aan

Waar u bij ventileren vocht en vuil naar buiten loodst, kunt u door een goede isolatie voorkómen dat vocht van buiten naar binnen komt. Isoleren doet u in een bepaalde volgorde; eerst bodemisolatie om vocht op de bodem van de kruipruimte te houden, daarna de muren en daarna het dak. Houd deze volgorde aan om te voorkomen dat vocht in huis ‘ingesloten’ wordt. Ook – en eigenlijk juíst – als uw huis goed is geïsoleerd, is ventilatie belangrijk. Vroeger hadden huizen een ‘natuurlijke ventilatie’, want door allerlei gaatjes en kieren was er altijd wel een luchtstroom. Een geïsoleerd huis heeft geen natuurlijke ventilatie, dus onthoud: roosters open en raampje op een kier.

Gezond leefklimaat

Isoleren doet u om comfortabeler en gezonder te wonen, duurzamer te leven en op energie te besparen. Mogelijkheden om te isoleren zijn onder meer bodemisolatie, glasisolatie, spouwmuursolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Lees hier meer over de verschillende manieren van isoleren en de materialen die daarvoor worden gebruikt.

Afspraak maken met isolatie-expert

Wil jij besparen op je energierekening door hoogwaardige isolatie? Maak een afspraak met een van onze experts voor persoonlijk advies en een offerte op maat.

Maak een afspraak