Terug naar overzicht

Zolderisolatie: is jouw zolder geschikt?

Je zolder isoleren kan een goede methode zijn om te zorgen voor meer comfort in huis en te besparen op je energierekening. Bekijk de verschillen tussen dak- en zolderisolatie en de diverse methoden om je zoldervloer te isoleren. 

Verschil dak en zoldervloer isoleren

Wil je de warmte bovenin je huis beter vasthouden, dan kun je kiezen uit twee opties: je dak of je zoldervloer isoleren. Bij dakisolatie plaatsen we isolatiemateriaal aan de binnenkant van een schuin dak. Dit is een relatief goedkope en kwalitatief hoge isolatie-oplossing. Bij zolderisolatie (ook wel loftisolatie genoemd) spuiten we een losse laag isolatiemateriaal op de vloer van de zolder. Dit kan alleen als je je zolder kunt afsluiten met een luik of deur. Ook is het belangrijk dat je de zolder niet gebruikt als woon-, werk- of slaapruimte. Na het isoleren is de ruimte namelijk niet meer toegankelijk. 

Waarom zolderisolatie?

Of je nu je zoldervloer of je dak laat isoleren, in beide gevallen gaat er minder energie verloren en bespaar je fors op je energierekening. Die besparing kan jaarlijks oplopen tot honderden euro’s. Maar het isoleren van je zoldervloer is wel een stuk goedkoper dan het isoleren van je dak, want er is minder materiaal voor nodig.

Zoldervloer isoleren: zo gaat dat in z’n werk

Bij zoldervloer- of loftisolatie wordt het isolatiemateriaal op de vloer geblazen. We gebruiken hiervoor het materiaal Knauf Supafil Loft. Deze inblaaswol houdt de warmte binnen en de tocht van buiten tegen. Het materiaal is waterafstotend en laat tegelijkertijd de zoldervloer ademen.

Vloer toegankelijk houden

Wil je toch graag dat de vloer van je zolder toegankelijk blijft? Dat zou kunnen als de timberframemethode voor jouw zolder geschikt is. Deze methode kan alleen worden toegepast bij een houten zoldervloer. We boren dan gaten in de vloer waar we het isolatiemateriaal inblazen. Vervolgens sluiten we de gaten af met kurk. De methode lijkt op spouwmuurisolatie, maar dan dus horizontaal. We gebruiken hiervoor Knauf Supafil Timber Frame. Dit materiaal zorgt ervoor dat je huis koel blijft in de zomer en warm in de winter.

Minder dikke laag

Isoleren volgens de timberframemethode kost meer tijd en is dus duurder. Omdat de wol tussen de vloer komt, kan er vaak een minder dikke laag worden ingeblazen dan bij loftisolatie. Daarom heeft loftisolatie een hogere isolatiewaarde. De belangrijkste reden om toch voor de timberframemethode te kiezen, is dus dat de zoldervloer dan toegankelijk blijft. 

Afspraak maken met isolatie-expert 

Wil je weten wat je zolder isoleren precies kost en welke isolatiemethode voor jouw huis het meest geschikt is? We adviseren je graag persoonlijk bij jou thuis!

Maak een afspraak